A 90' években a háziasszonyok élete is más volt. Nem volt ennyi kütyü ami megkönnyítette volna az életünket, mégis főztünk és imádtunk a konyhában tevékenykedni. Más alapanyagok, fűszerek, receptek álltak a rendelkezésünkre, de az ételek akkor is legalább olyan fincsik voltak, mint a most divatos különlegességek.
- Nem tudtuk ki az a Gordon Ramsay, vagy Jamie Oliver, mégis laktató ételeket készítettünk. Horváth Rozi receptjei is jók voltak.
- A juharszirupot csak hallomásból ismertük, de nem is bántuk, amerikai palacsinta helyett jó volt a hagyományos túrós palacsinta is.
- Olívaolaj, kókuszolaj és szőlőmagolaj nélkül is jól elvoltunk, megfelelt a hagyományos napraforgóolaj is. Nem is tudtuk volna mihez kezdjünk a kókuszolajjal és furcsa társaival.
- A cukor már akkor is hizlalt és káros volt, de mi azzal sütöttünk, nem használtunk barna cukrot és szteviát sem, a sütik mégis ízletesek voltak.
- Nem volt ennyiféle fűszerkeverék, helyette volt a teraszon virágosláda és abban fűszernövények. Friss petrezselyem, bazsalikom, amit csak akartunk.
- A rizsliszt helyett jó volt nekünk a hagyományos búzaliszt és a rétesliszt attól függően milyen sütit akartunk készíteni.
- A tej az tej volt, nem törődtünk vele, hogy zsírszegény, vagy sem... aki fogyni akart, akkoriban is tudott fogyókúrás ételeket készíteni és nem a tejen múlott, hogy lemennek a plusz kilók, vagy sem.
- Nem volt ezerféle grillező, főző edény, ami szinte magától elkészíti az ételt, de mégis megfőtt az ebéd...
- Mikró nélkül is boldogultunk, a tűzhelyen is meg tudtuk melegíteni az ételeket.
- A kávét tejhab nélkül is megittuk, legfeljebb felöntöttük tejjel, de a kávéfőző akkoriban még nem tudott tejhabot készíteni, sőt azt sem tudtuk mi az a párnás kávéfőző.
- Müzli és zabpehely helyett rántotta, vagy kakaós csiga volt a reggelink és felnőttünk, szerintem egészségesebben mint a mai gyerekek...
- Idénygyümölcsöket és zöldségeket ettünk, mert nem volt százféle szupermarket ahol megvásárolhattuk volna a kitudja honnan importált félérett, permetezett „friss” finomságokat.
- Recepteket nem a facebookon cseréltünk, hanem elkértük anyukánk, nagymamánk, a barátnőnk receptjeit és akkoriban sem főztünk sablonos ételeket.
- A joghurt bifidusz mentes volt és mégsem voltak bélflóra gondjaink...
- A gyorséttermi pizza helyett otthon készült ez a finomság és a család minden tagja imádta.
- A spagettihez a ragut mindenféle "alap" nélkül is el tudtuk készíteni és legalább olyan jó volt, mint a mostaniak.
- A bio élelmiszer azt jelentette, hogy leszedtük a nagyi kertjéből és kész, nem vásároltuk meg kétszeres áron a bolt bio részlegén a nem permetezett zöldséget.
- Hamburger helyett tejbegrízt vacsiztak a gyerekek és nem is voltak ilyen ducik.
- A tízórait csomagoltuk és nem a sarki büfében vásároltuk a kétnapos szendvicset.
Mit gondoltok, mi változott a 90' évek óta a konyha/főzés terén? Nekem ezek a dolgok jutottak eszembe, de a lista bővíthető... :-)