Imádunk Főzni

Imádunk Főzni

A 90-es években még a főzés is más volt....

2014. szeptember 14. - Imádunk Főzni

1a.jpegA 90' években a háziasszonyok élete is más volt. Nem volt ennyi kütyü ami megkönnyítette volna az életünket, mégis főztünk és imádtunk a konyhában tevékenykedni. Más alapanyagok, fűszerek, receptek álltak a rendelkezésünkre, de az ételek akkor is legalább olyan fincsik voltak, mint a most divatos különlegességek.

  • Nem tudtuk ki az a Gordon Ramsay, vagy Jamie Oliver, mégis laktató ételeket készítettünk. Horváth Rozi receptjei is jók voltak.
  • A juharszirupot csak hallomásból ismertük, de nem is bántuk, amerikai palacsinta helyett jó volt a hagyományos túrós palacsinta is.
  • Olívaolaj, kókuszolaj és szőlőmagolaj nélkül is jól elvoltunk, megfelelt a hagyományos napraforgóolaj is. Nem is tudtuk volna mihez kezdjünk a kókuszolajjal és furcsa társaival.
  • A cukor már akkor is hizlalt és káros volt, de mi azzal sütöttünk, nem használtunk barna cukrot és szteviát sem, a sütik mégis ízletesek voltak.
  • Nem volt ennyiféle fűszerkeverék, helyette volt a teraszon virágosláda és abban fűszernövények. Friss petrezselyem, bazsalikom, amit csak akartunk.
  • A rizsliszt helyett jó volt nekünk a hagyományos búzaliszt és a rétesliszt attól függően milyen sütit akartunk készíteni.
  • A tej az tej volt, nem törődtünk vele, hogy zsírszegény, vagy sem... aki fogyni akart, akkoriban is tudott fogyókúrás ételeket készíteni és nem a tejen múlott, hogy lemennek a plusz kilók, vagy sem.
  • Nem volt ezerféle grillező, főző edény, ami szinte magától elkészíti az ételt, de mégis megfőtt az ebéd...
  • Mikró nélkül is boldogultunk, a tűzhelyen is meg tudtuk melegíteni az ételeket.
  • A kávét tejhab nélkül is megittuk, legfeljebb felöntöttük tejjel, de a kávéfőző akkoriban még nem tudott tejhabot készíteni, sőt azt sem tudtuk mi az a párnás kávéfőző.
  • Müzli és zabpehely helyett rántotta, vagy kakaós csiga volt a reggelink és felnőttünk, szerintem egészségesebben mint a mai gyerekek...
  • Idénygyümölcsöket és zöldségeket ettünk, mert nem volt százféle szupermarket ahol megvásárolhattuk volna a kitudja honnan importált félérett, permetezett „friss” finomságokat.
  • Recepteket nem a facebookon cseréltünk, hanem elkértük anyukánk, nagymamánk, a barátnőnk receptjeit és akkoriban sem főztünk sablonos ételeket.
  • A joghurt bifidusz mentes volt és mégsem voltak bélflóra gondjaink...
  • A gyorséttermi pizza helyett otthon készült ez a finomság és a család minden tagja imádta.
  • A spagettihez a ragut mindenféle "alap" nélkül is el tudtuk készíteni és legalább olyan jó volt, mint a mostaniak.
  • A bio élelmiszer azt jelentette, hogy leszedtük a nagyi kertjéből és kész, nem vásároltuk meg kétszeres áron a bolt bio részlegén a nem permetezett zöldséget.
  • Hamburger helyett tejbegrízt vacsiztak a gyerekek és nem is voltak ilyen ducik.
  • A tízórait csomagoltuk és nem a sarki büfében vásároltuk a kétnapos szendvicset.

 

Mit gondoltok, mi változott a 90' évek óta a konyha/főzés terén? Nekem ezek a dolgok jutottak eszembe, de a lista bővíthető... :-)

Paradicsomos rozmaringos csirkemell pillanatok alatt

Egyszerű és remek paradicsomos rozmaringos csirke. Ha nincs kedved sokat szöszölni a konyhában, próbáld ki ezt a remek ételt!Alig 40 perc alatt elkészül és laktatót fincsiség!

csirke mell.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell
  • 1 teáskanálnyi rozmaring
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 paradicsom
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése:

A húst megmossuk és felszeleteljük, kevés olajon sütjük 4-5 percig, folyamatosan kavargatjuk. Közben a meghámozott paradicsomokat a fokhagymával együtt összeturmixoljuk és felöntjük vele. Hozzáadjuk a többi fűszert is és lassú tűzön készre főzzük. Szinte bármilyen köretet tálalhatunk mellé.

süti beállítások módosítása